spanska läxan:
har ingen skrivare.
så klistrar in min spanska här.
så jag kan skriva ut det i skolan.
Paella är en spansk maträtt som har spridit sig till många länder. namnet kommer från kärlet det tillagas i, från valencianskan ord för stekkärl.
Paella är en vanlig söndagsmiddag för många familjer i Valencia. Man gör även stora paellas vid stora tillfällen och bjudningar och då kommer de allra största paellakärlen till användning. Rätten är en smidig rätt då det går att göra i stora, gott smakande satser, det går att variera smak och råvaror och även att frysa in och äta vid senare tillfälle.
Ursprungligen är paella en husmanskost som gjorts av ris och råvaror som har funnits i närheten. I
redan under tidigt 1700-tal odlade man ris i områdena kring valencia, därav är den vanligaste Paellan Paella Valenciana. Denna variant innehåller ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Det går även bra att lägga i en rejäl kvist rosmarin och garnera med citronklyftor för att höja smaken ännu mer. ingredienserna är ofta olika pga de olika säsongernas odlingsmöjligheter, till exempel kronärtskocka istället för paprika.
Paella Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Denna sort har uppkommit på senare tid som effekt av turismen. Om paellan bara innehåller kött från havet kallas den för Paella Marinera eller Paella de Marisco, med fisk och skaldjur. Det finns även Paella Negra (Arròs Negre på valencianska), som har svärtat ris av bläck från bläckfisken calamares, samt fideuaes med grund i nudlar istället för ris.
Till paellan brukar det serveras vitt lantbröd (pan, spansk motsvarighet till baguette) och aioli. Olika typer av dryck fungerar, men ett väl kylt rosévin kan göra sig bra till de flesta olika sorterna av paellan.
Tapas är egentligen flera smårätter man gett ett gemensamt namn till, det kommer ursprungligen från spanien, men har influenser från hela Medelhavet. Namnet kommer från verbet tapar, som kan översättas med "att täcka", som i att lägga på ett lock. Det sägs att man förr i världen hade problem med flugor och insekter i barerna och helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man la lite skinka och andra smårätter på. Andra säger att det var ett sätt att minska supandet, genom att kroggäster såväl som hovfolk vid stora bjudningar på palatsen fick i sig några tuggor mat mellan glasen. Oavsett vad som stämmer har tapas slagit igenom som begrepp i hela världen. Det står för en varieté av smårätter som är snabba, enkla och goda, i flera fall även nyttiga.
Tapas kan vara allt möjligt men det vanligaste är skivor med olika sorters ost och skinka, tillagade grönsaker, friterad fisk och skaldjur i marinad. Men tillagningen behöver inte alls vara så speciell. En skål med oliver eller nötter, eller bara en bit bröd med olivolja och salt kan också räknas som tapas. Bland klassiska tapas finns det melon med lufttorkad skinka, spansk tortilla (omelett som serveras kall eller varm), friterade calamares, pan con tomate, pimientos padron, chipirrones, ensaladilla rusa, patatas bravas, gambas al ajillo, boquerones al perejil, kroketter fyllda med t ex skinka eller kyckling.
I Baskien kallas tapas för pintxos (pinchos), som i stort sätt är små brödbitar med något gott ovanpå, och en tandpetare som håller ihop allt.
Tapas är det lilla fatets meny. Om man vill äta en större portion ber man om en ración, eller så beställer man helt enkelt flera tapas
Paella e gottt XDD
<333